Pražení. Proces, který ovlivní chuť kávy

Patříte-li mezi ty, kteří si nedokážou představit den bez ranní kávy, jistě jste se nejednou zamysleli nad tím, jak vlastně káva vzniká. Vypravili jsme se do jedné z pražíren na jihu Čech a vy nyní máte možnost podívat se na celý proces pražení.
Pěstování kávy
Kávovník (coffea) je stále zelený tropický keř nebo strom, který se pěstuje na plantážích Jižní a Střední Ameriky, Afriky a Asie. Kávovník rodí přibližně od svých 3 let do 20-30 let stáří. Barva plodu se mění od zelené, přes žlutou až po tmavě červenou. Plod kávovníku je peckovice podobná třešni. Pod slupkou se nachází dužina, slizovitá vrstva a pergamenová slupka obsahující semeno. V něm se nacházejí dvě tvrdá zrna obrácená k sobě svými rovnými ploškami. Kávovníky zhynou, pokud teplota klesne pod bod mrazu. Také potřebují více jak 1500 mm srážek ročně.
Druhy kávovníku
Základními druhy kávovníku jsou - arabika (coffea arabica) - velký keř s tmavě zelenými listy, jehož plody jsou oválné a obsahují většinou dvě zploštělá semena. Většina plodů arabiky dozrává po 6-8 měsících, doba sklizně se mění podle zeměpisné polohy. Severně od rovníku je to od září do prosince, na jih od rovníku je to převážně v dubnu a květnu. Na rovníku se může káva sklízet celý rok. Arabice se daří v oblastech s teplotou 15 – 24 °C. Robusta (coffea canephora) - keř, nebo vysoký strom s kulatými až mírně oválnými plody, které dozrávají po 9-11 měsících. Oproti arabice robustě prospívají teploty klimatu 24-29°C. Pěstuje se v západní a střední Africe, Asii a částečně v Brazílii.
Pražení kávy
kava.jpg
V první fázi se nahřeje pražící válec, poté se uvolní celá várka zelené kávy z násypky do válce, klesne teplota a celá várka se zahřívá a zrna se praží. Ke konci pražení se celý válec chladí vzduchem a zrna po vychlazení na cca 120 stupňů putují ven z válce do nerezového zásobníku, kde se dále chladí. Káva se pak nechá odvětrat, protože se z ní několik dní uvolňuje CO2. Poté se káva balí do speciálních třívrstvých pytlíků s jednocestným ventilem, který umožňuje tzv. odfouknutí CO2 ven.
První kavárna
Pití kávy, jak známe dnes, zavedli do praxe Jemenští Arabové. Kolébkou kávy je Etiopie a její východní provincie Kaffa. Domorodci již tenkrát znali povzbuzující účinky kávových zrn. O kávě se též mluví v Bibli, kdy král David přinesl pražená zrna kávy jako „smír darem pražených zrn“. První kavárna „KAVEH KANES“ byla otevřena v 16. století v Mekce. Slovo káva je odvozeno od arabského „qahwah“, které se používalo k pojmenování vína, nebo něčeho vzrušujícího. I největší pojišťovna na světě Lloyds vděčí za svůj vznik kávě. Vznikla v roce 1688 v domě, kde fungovala kavárna a Edward Lloyds v této kavárně pojišťoval lodě pro zákazníky.

-hot-

čerpáno z www.nebe-sky.cz
 
05.10.2015 15:07:27
tv.prachen

Přidejte se k nám na Facebooku

pridej_akci.png
komplexní služby -  konečný návrh A5 NA WEB DO PRAVÉHO SLOUPCE.jpg
VHS na DVD.jpg



logo youtube.jpg
rt logo.jpg
Česká televize logo 2012.png
Návštěvy webu

© Prácheňská televize s.r.o.


Logo zivy region RGB-01.jpg
prachaticko.png
Za krásnější Vimperk.jpg
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one